Saudská Arábia – Pamiatky a zaujímavosti

Rijád je hlavným mestom krajiny. Toto najväčšie mesto je zároveň geografickým a kultúrnym centrom. Pomenovanie mesta je odvodené od arabského slova záhrada. Pôvodné hlinené mesto sa v priebehu minulého storočia zmenilo na rýchlo sa rozrastjúce moderné a priemyselné mesto.
Napriek stavebnému boomu sa mesto snaží si zachovať aj svoje historické pamiatky. Príkladom je aj historická časť mesta Qasr al-Hokm, ktorá je zrekonštruovaná a obnovená. Stala sa kultúrnym, komerčným a spoločenským centrom mesta.
K zaujímavostiam tejto časti mesta patrí pevnosť Masmak, ktorú dobyl kráľ Abdul Azzíz v roku 1902 a položil základ pre súčasný štát.
Ďalšou pamiatkou je palác Murabba, vtedajšie sídlo kráľa. Tento je v súčasnosti zrekonštruovaný a tvorí čas historického centra.
Okolo 30 kilometrov od hlavného mesta sa nachádza opevnené mesto Dirijah, pôvodný domov Saudskej rodiny a hlavné mesto prvého štátu.

Džeddah je druhé najväčšie mesto krajiny, rozvíjajúce sa moderné obchodné centrum s viac ako 300 záhradami. Jedna z nich patrí k najvyšším na svete. Návštevníkov sem môžu pritiahnuť fontány, parky, jazierka a obľúbená promenáda na pobreží Červeného mora. Pobrežná oblasť popri koralovom útese je vhodným miestom pre vodné športy.
V meste sa nachádzajú mnohé nádherne zrekonštruované historické budovy. Jednou z nich je aj Bejt Nasíf so stovkou miestností a širokým schodiskom, ktoré umožňovalo ťavám prístup až na prvé poschodie, kde sa skladal dovezený tovar.
Džeddah je hlavným prístavom krajiny v Červenom mori a prichádzajú sem aj lode, ktoré vozia pútnikov do Mekky.

Asir je provincia nachádzajúca sa v juhozápadnej časti krajiny. Je to oblasť s chladnejšou klímou, zeleňou a vrchmi. Za vzhliadnutie stojí hlavné mesto provincie Abha so svojimi pestrofarebnými hlinenými domami. Tieto obyvatelia maľujú každoročne počas príprav na sviatky.

Národný park Asir sa rozkladá na ploche okolo 450 000 hektárov a je rajom pre botanikov, zoológov a ornitológov.

Taif je mesto ležiace na juhozápade krajiny a je vyhľadávaným rekreačným horským strediskom. Nachádza sa tu park kráľa Fahda, palác Šubra a tradičný trh s remeselnými výrobkami, zlatom, striebrom, korením, parfémami a iným.

Mekka a Medina sú dve sväté mesta a centrá moslimského sveta. Mekka je rodiskom proroka Muhammada (Mohameda) a cieľom miliónov pútnikov každý rok. Nachádza sa tu najposvätnejšia mešita so svätiňou Kaaba v strede.
Medina je významná v histórii islamu preto, lebo tu prorok Muhammad založil prvé spoločenstvo veriacich a strávil tam posledné roky svojho života. Nachádza sa tam Prorokova mešita.
Obe tieto sväté miesta sú určite zaujímave, ale sú sprístupnené len pre návštevníkov moslimov.

Nadžran je antické obchodné centrum. Oáza, kde a mieša staré s novým. Turisti tu môžu navštíviť viaceré múzeá, ale aj ruiny antického osídlenia al-Uchdúd, či palác al-An, niekdajšie sídlo guvernéra. Palác je dobrý príkladom lokálnej architektúry so svojimi okrúhlymi vežami a bielym cimburím. Miestny trh stojí taktiež za zmienku.
V provincii Nadžran sa nachádza priehrada al-Madik, ktorá je druhou najväčšou v Saudskej Arábii. Turistov lákajú hlavne parky v jej okolí.

Hail je historickou oázou, ktorá ležala na karavánnej ceste z centrálnej Ázie do Mekky a Mediny. Oáza bola vybudovaná dvanásť storočí dozadu a meno nesie podľa ženy abbásovského kalifa Háruna al-Rashída.
Súčasné mesto so širokými bulvármi, parkmi, ihriskami a hlavne s príjemnou klímou je výletným miestom saudských rodín.

Al-Džúf sa nachádza v severnej časti krajiny. Je významným náleziskom antických ruín z Assýrskeho a Nabatejského obdobia. Regiónom viedla významná obchodná cesta z Iraku a Sýrie na Arabský polostrov.

Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *