Afganistan – Geografia

ofic. názov : Islamská republika Afganistan

rozloha : 647 500 km2

populácia : 30 mil.

hl. mesto : Kábul

ofic. jazyky : dárí (perzský), paštu

mena : afgání

zriadenie : islamská republika, zákonodarnú moc má v rukách národné zhromaždenie

Nezávislosť od Británie krajina získala r. 1919.

Dve pätiny populácie patria do etnickej skupiny Paštún. Oficiálnymi jazykmi v krajine sú paštúnčina a perzština. Dominantným náboženstvom je islam, prevládajúci smer sunnitský.

 

Poloha

Afganistan je vnútrozemským štátom, nachádzajúcim sa na rozhraní medzi Blízkym východom a centrálnou Áziou. Jeho územím prechádzali významné obchodné cesty už v období pred naším letopočtom, čo z krajiny urobilo cieľ pre viacero invázií.

Hraničí s Pakistanom (najdlhšia hranica) , Tadžikistanom, Iránom, Turkmenistanom, Uzbekistanom a Činou.

Reliéf

Afganistan možno rozdeliť na tri výrazné regióny. Pláne na severe predstavujú najúrodnejšiu poľnohospodársku oblasť krajiny, plošina na juhozápade je tvorená hlavne púšťami a polopúšťami. Centrálna vysočina je tvorená pohoriami patriacimi do himalájskeho systému, ako napríklad Hindukúš. Toto pohorie oddeľuje do seba predošlé spomínané regióny. Pohoria v centrálnej časti zaberajú až dve tretiny z rozlohy Afganistanu.

Prevýšenie spravidla klesá od severovýchodu k juhozápadu krajiny. Najvyššie body sa nachádzajú v pohorí Pamír na hraniciach s Čínou a najnižšie pohoria potom na hraniciach s Iránom. Na severe, juhu a juhozápade nie je krajina na hraniciach delená chrbtami pohorí, ale rovinaté pláne postupne prechádzajú do susednej krajiny. Krajina sa nachádza v tektonicky aktívnej zóne.

Pohorie Hindukúš dosahuje výšky až 7 492 m, tento vrchol nazývaný Nošaq je zároveň najvyšším vrchom Afganistanu. Juhozápadne od Hindukúšu sa tiahne pohorie Koh i-Baba s výškou cez 5000 m. Pohorie Safed Koh, ktoré zahŕňa aj oblasť Tora Bora sa tiahne až na juhovýchod od hlavného mesta Kábul. Cez Hindukúš vedie dôležitý Chajbarský priesmyk, spájajúci Afganistan s Pakistanom.

Na severovýchode krajiny, medzi pohoriami Hindukúš a Pamír, sa nachádza Wachánsky koridor, vedúci do Wachdžirského priesmyku, ktorý spája Afganistan s Čínou.

Klíma

Horské oblasti Afganistanu majú obdobnú klímu ako predhoria Himalájí. V zime klesajú teploty desiatky stupňov pod bod mrazu, hlavné mesto Kábul je pod snehovou pokrývkou dva až tri mesiace v roku. Tradícia spomína, že obyvateľstvo Ghazny bolo v histórii niekoľkokrát úplne zdecimované snežnými búrkami.

V lete je klíma horúca, hlavne v nižších polohách v krajine. V Kábule letné horúčavy občas schladia chladnejšie vetry, vanúce z pohoria Hindukúš. Zimy sú miernejšie v nížinách, napríklad v okolí mesta Herat, ktoré leží o 240 m nižšie ako Kandahár, je klíma počas celého roka miernejšia.

Horský charakter krajiny spôsobuje, že jej dominuje pomerne chladná klíma, obzvlášť, ak to porovnáme so zvyškom krajín Blízkeho východu.

Letné dažde sú súčasťou indického juhozápadného monzúnu, ktorý prináša zrážky až k južným svahom Himalájí. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o klíme Afganistanu ako o suchej. Slnko svieti intenzívne po tri štvrtiny roka, vysoké rozdiely sú v teplotách v zime a v lete, rovnako aj v nočných a denných teplotách. Najvyššia nameraná teplota bola 49,9 C, najnižšia -52,2 C

Vodstvo

Klíma v krajine je pomerne suchá, napriek tomu Afganistan netrpí nedostatkom vody. Vodné toky sú zásobované hlavne roztápajúcim sa snehom v afgánskych horách. Toky ale veľmi rýchlo miznú za hranicami, preto sa krajina snaží investovať do obnovy zavlažovacieho systému a výstavby vodných nádrží.

Takmer polovica krajiny na juhu je odvodňovaná riekou Helmand, sever patrí do spádovej oblasti rieky Amu Darja, prameniacej v pohorí Pamír. Rieka tvorí hranicu s Turkmenistanom, Uzbekistanom a Tadžikistanom a tečie ďalej do Aralského jazera. Ďalším dôležitým tokom je rieka Kunduz.

Rieka Kábul ( 515 km dlhá) je dôležitým vodným zdrojom hlavného mesta, ktoré na nej leží. Tečie ďalej do Pakistanu, kde sa vlieva do rieky Indus.

Zdroj: Ezilon.com

Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *